Con amor: Port proeven in Porto

Afgelopen maand was ik met mijn vader een lang weekend naar Porto. Ik had met mijn ouders afgesproken dat zij allebei een bestemming mochten kiezen en ik ze daar naartoe mee zou nemen. Echt top, want Porto had ik zelf nooit bedacht. En culinair Porto is zeker van toepassing op deze stad, want je kunt echt heerlijk eten en natuurlijk ook drinken. Ik kan je heel veel tips geven, maar ontdek Porto gewoon lopend en duik vooral de kleine straatjes in. Het is wel één grote heuvel, dus best wat klimmen in de warmte. Ondanks de knieproblemen van mijn vader kwam hij de straatjes toch goed door. Een niet te missen hotspot is toch wel de grote brug over de rivier met een prachtig uitzicht.

uitzicht porto

Ontbijten

Heel aardig van de Airbnb-verhuurder was dat wij vouchers kregen om ergens te ontbijten. Het appartement was prima en lag midden in de stad, dus we konden van daaruit overal heenlopen. Ontbijten deden we de eerste dag bij Nata Lisboa, vanwege de vouchers, helaas was dat geen aanrader. De service is gewoon net niet goed genoeg en het eten is oke, maar niet super. Daarnaast kreeg je ook niet standaard de ‘Pastel de Nata’ die juist wel erg goed waren. Met een taartje ontbijten is overigens echt een topper, dus loop gewoon een mooi pleintje op en kies een lekker restaurantje :)

Fietsen

Lopend is de stad prima te doen, maar het huren van fietsen is echt een aanrader, omdat je heel mooi langs de kust en de rivier kunt fietsen. Wij hadden een extra dag naast alle bezienswaardigheden en het port proeven, dus wij hadden in een zaakje fietsen gehuurd. Dat kun je overigens in bijna elke straat, dus gewoon even Googlen (lang leve internet in heel Europa). Fiets gewoon rustig langs de rivier richting de kust, je hebt namelijk prima fietspaden.

Lunch

Een hele fijne toeristische trekpleister, oftewel rijen voor de deur om naar binnen te komen bij het mega oude café: ‘Majestic Café’. Goed, ik was met mijn vader, wat betekent dat hij alleen even zijn hand op stak en we zo langs de rij naar binnen mochten. Geen idee waarom, maar het scheelde een half uur wachten en we konden meteen genieten van een wijntje en burger. Dit café heeft echt een heel bijzondere inrichting, dus kijk vooral even goed rond. Wij aten de burger, maar daar hoef je eigenlijk niet voor te komen (lees McDonalds stijl). Maar… zoals ik vroeger altijd leerde, het gaat om de ambiance en die is gewoon super!

Café Majestic, Rua Santa Catarina 112

Diner

Ik had je hier heel graag heel veel ideeën willen geven, maar eerlijk gezegd zijn er teveel leuke tentjes om heen te gaan. Ga vooral op zoek naar een tentje als je honger hebt, drink er een lekker wijntje bij en geniet. Balen dat ik oprecht niet meer weet hoe het tentje boven op de berg heet waar je een topuitzicht over Porto hebt. Mocht ik die naam ooit nog eens vinden….

Livraria Lello

Als je fan bent van Harry Potter moet je hierheen en eigenlijk ook als je geen fan bent, want het is prachtig. Weet je nog al die bruggen in Zweinstein? J.K. Rowling schijnt haar inspiratie hier vandaan te hebben. Boeken hoef je niet te kopen, wel een kaartje om binnen te komen.

R. das Carmelitas 144, 4050-161

Port proeven

Aan de ene kant van de rivier zitten dus alle bezienswaardigheden, aan de andere kant de porthuizen. Je hebt enorm veel porthuizen, dus kies er vooral eentje die een rondleiding geeft als het jou uitkomt. Een ding staat vast, bezoek er in ieder geval eentje, want je kunt Porto niet verlaten zonder port te proeven. Duh! Wij kozen voor Sandeman, never heard of, maar mijn vader wel. Het is eigenlijk vergelijkbaar met het bezoeken van wijnhuizen, maar het proefrondje smaakt gewoon anders. Ik was fan van de rode port, mijn vader van de witte, maar gelukkig zijn er kleine mixpakketjes te koop voor de mensen die niet kunnen kiezen.

Sandeman, Largo Miguel Bombarda 3, 4430-175 Vila Nova de Gaia

Port proeven in Porto

Porto is dus echt een aanrader, ga ook gewoon lekker 3 hele dagen, want het is een stad die je rustig moet bekijken. Je hebt natuurlijk alle toeristische plekjes, maar ook gewoon parkjes en terrasjes waar je heerlijk kunt zitten. Vliegen is overigens niet zo heel duur, ligt er vooral aan wanneer je gaat, dus soms kan een weekje eerder of later nog wel eens wat schelen. Qua verblijf zou ik gewoon Airbnb aanraden, want ik mag hopen dat je vooral buiten de deur bent. En voor nu, ik geniet nog even van de meegenomen port, tja wel gewoon in Amsterdam.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.