Tarte tatin

tarte tatin

Deze tarte tatin maakte ik alweer een tijdje geleden en deze foto maakt mij echt weer hongerig. Die mooie herfstkleuren in de tarte tatin worden veroorzaakt door de gekarameliseerde appel en de smaak daarvan is helemaal fantastisch. We (bakmaatje Lisette en ik) hadden deze tarte tatin gemaakt met zelfgemaakte bladerdeeg, maar dat was nog niet echt een succes. Het deeg was uiteindelijk megalekker, alleen het was niet heel makkelijk om deze over de appels te draperen. Ik geef je het recept dan ook met kant-en-klare bladerdeeg, totdat ik een goed recept heb voor bladerdeeg.

What you need:

  • 750 gram zure appels
  • 100 gram suiker
  • 100 gram boter
  • Kaneelpoeder
  • Citroensap
  • 4 plakjes bladerdeeg uit de vriezer
  • Bloem
  • Extra: Vuurvaste pan, die ook in de oven kan (ik nam mijn Le Creuset pan) en een deegroller

What you do:

Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ze ontdooien. Verwarm de heteluchtoven voor op 220 graden. Doe de suiker en boter in een pan en laat zachtjes smelten. Schil de appels en maak er mooie partjes van. Doe wat kaneel en citroensap over de partjes en zorg dat ze allemaal bedekt zijn, zoals hieronder te zien is op de foto. Als de boter en suiker helemaal gesmolten zijn en al een beetje beginnen te kleuren, voeg je de appels voorzichtig toe. Let op, gekarameliseerde suiker is megaheet. Leg de appels in een mooie vorm neer, want dit wordt uiteindelijk de bovenkant van de taart. Mocht je wat appels overhouden, maak er dan beslist appelflappen van ;)

Strooi dan wat bloem op het aanrecht en op een deegroller. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol deze uit tot een plak die groot genoeg is om over de appels te doen. Het moet iets groter zijn, zodat je de appels in kunt stoppen. Haal de appels van het vuur als de karamel en boter mooi bruin zijn. Drapeer vervolgens de bladerdeeg over de appels en vouw de randjes mooi naar binnen. Zet de taart 35 minuten in de oven, totdat de bovenkant mooi bruin en krokant is. Kijk tussendoor wel af en toe of het goed gaat, want je wilt niet dat de taart ineens zo hard gaat dat hij zwart wordt. Laat de tarte tatin dan eventjes wat afkoelen en stort hem vervolgens op een schaal. Als je te lang wacht, dan is de karamel hard geworden en lukt het niet meer om hem mooi om te draaien. Eet smakelijk!

tarte tatin 2

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.