Pompoensoep

pompoensoepVan de herfst houd ik helemaal niet, dat betekent dat de zomer voorbij is en het snel donker wordt. Ik houd wel van de groente en het fruit dat in de herfst in de winkels ligt, bijvoorbeeld pompoen. Ik neem vaak een pompoen mee en zie dan wel wat ik ervan ga maken, omdat je deze lang kunt bewaren. Je kunt er natuurlijk lekker crea bea een gezicht van maken, maar dat vind ik zonde, want ik eet een pompoen liever op. Dit jaar heb ik in ieder geval al een pumpkin pie gemaakt, die qua smaak echt heerlijk was, alleen de structuur had van een pudding in plaats van een taart. Je kon hem dus alleen uit de bakvorm scheppen, wat natuurlijk niet de bedoeling is bij een taart. Wat ik eigenlijk ieder jaar maak van pompoen, is pompoensoep, want dat vind ik echt heerlijk. Het recept verandert ieder jaar weer, want je kunt echt allerlei ingrediënten toevoegen. Probeer dus gerust een eigen variatie, want ik wil wedden dat die ook lukt. Onderstaand recept is voor ongeveer 1,5 a 2 liter pompoensoep. Aan dit recept heb ik wat worteltjes toegevoegd, omdat ik vind dat ik meer wortels moet eten. Ik ben jaloers op mensen die het als snack tussendoor eten, maar ik krijg het gewoon niet weg. Om die reden voeg ik het vaak toe aan smoothies of soepen, zodat ik toch wat meer worteltjes eet.

Het leuke bij deze pompoensoep is dat je kunt variëren qua topping. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van verse peterselie en pijnboompitjes, maar probeer het ook zeker een keer met zachte geitenkaas die je verbrokkelt.Pompoenstukjes

What you need:

  • Pompoen van 1 kilo
  • 100 gram worteltjes
  • Eetlepel djintan
  • Halve theelepel chilipoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 gram spekjes
  • Ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 liter water
  • Kippenbouillonblokje
  • Topping: verse peterselie en pijnboompitjes
  • Extra: blender of staafmixer

What do you:

Ik ga er in dit recept van uit dat je een pompoen van ongeveer een kilo gebruikt. Als je de pitten eruit haalt, houd je minder over, maar het is makkelijk om een pompoen van een kilo te kopen en daarmee te werken. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden. Hak de pompoen met schil en al in kleine stukken. Dit is echt het leukste gedeelte, want ik gebruik echt een mega butcher mes en hak erop los. Wow, klinkt bloeddorstig, maar ik leef mij echt alleen uit op de pompoen. Het makkelijkst is om hem eerst doormidden te hakken en dan de pitten en vruchtvlees eruit te scheppen. Hiermee kun je vast allemaal leuke dingen doen, maar ik gooi (shame on me!) het gewoon weg. Doe de stukken pompoen in een bak met de wortel, een afgestreken eetlepel komijnpoeder (a.k.a. Djintan), 3 eetlepels olijfolie en een kleine theelepel chilipoeder (als je niet van pittig houdt, laat dit dan vooral uit het recept). Meng dit goed door elkaar en leg dit op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Zet dit 20 minuten in de oven op 200 graden.

Bak de spekjes met de fijngesneden ui en knoflook in een pan. Gebruik dezelfde pan als waar je de pompoensoep in wilt bereiden. Zorg dat de knoflook gaat kleuren, de spekjes uitgebakken zijn en de uien glazig. Doe de spekjes, ui en knoflook in de blender. Heb je geen blender, dan kun je ook alle ingrediënten in een pan doen en dan met een staafmixer fijnmalen. Ik heb er een van de Hema (niet zo duur) en die is top. Maak de pan waar je de spekjes in hebt gebakken niet schoon, want hier kook je de pompoensoep in. Voeg de pompoen, wortel en het water toe in de blender. Mijn ervaring is dat het niet allemaal in een keer past, dus doe dit vooral in delen. Voeg steeds wat pompoen, wortel en water toe, maal het fijn en doe het alvast in de pan. Dit doe je totdat alles glad is en in de pan zit. Voeg dan een blokje kippenbouillon toe.

Breng de soep aan de kook en roer af en toe goed door. Als de soep kook, laat je deze ongeveer 10 minuten rustig doorkoken. Bak ondertussen de pijnboompitjes in een koekenpan bruin. Als de soep klaar is, kun je deze opdienen in soepkommen en aftoppen met de fijngesneden/gescheurde verse peterselie en pijnboompitjes. Probeer gerust te variëren, bijvoorbeeld met zachte geitenkaas die je verbrokkelt, hiervoor gebruik ik meestal Président Petits chèvres doux 45+.

Eet smakelijk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Hummus met paprikapoeder - Sophie'sFoodChoice 2 december 2015 at 19:45

    […] in deze salade zalm. Ik maak het ook wel eens als spread bij broodjes met soep, bijvoorbeeld bij pompoensoep. Daarnaast is het heerlijk te eten met stukjes paprika of bleekselderij. Het is namelijk weer eens […]

  • Reply Pompoenrisotto - Sophie'sFoodChoice 26 februari 2016 at 19:27

    […] er gewoon zoveel mee. Dit keer heb ik er een pompoenrisotto van gemaakt. Eigenlijk wilde ik weer de pompoensoep maken, maar die had ik al zo vaak gemaakt. Overigens heb ik van de andere helft alsnog soep […]

  • Leave a Reply