Polentataart met courgette en parmaham

PolentataartPolenta had ik al een aardige tijd in de kast liggen, maar ik wist nog niet wat ik ervan wilde maken. Ik ben namelijk gek op kleine winkels met aparte ingrediënten, zo ook Al Baraka in Heemstede. Als je in zo’n winkel bent, neem dan ook de tijd om gewoon rond te kijken wat voor soorten meel, oliën of graansoorten er zijn. Het zijn er in ieder geval meer dan je bij de grote supermarkten kunt vinden. Vaak neem ik iets mee waar ik later dan een gerecht bij verzin, zoals kastanjes, maar in dit geval ook polenta.

Een klein lesje over polenta, want eerlijk is eerlijk ik kende de naam, maar ik had geen idee wat het was. Oorspronkelijk was polenta vooral eten voor de armen in Italië, maar tegenwoordig zie je dit maïsmeel ook in de betere restaurants. Polenta vind ik klinken als een krachtig en mooi basisingrediënt en dat is het eigenlijk ook. Het is gewoon de Italiaanse aardappel; een goed basisingrediënt dat je nog moet aankleden.

Vaak zoek ik later een gerecht bij dit soort ingrediënten die ik meeneem of kom ik toevallig een recept tegen. Zo ook de polentataart, die ik meerdere keren in tijdschriften tegenkwam. De bereidingswijze is wel afhankelijk van de polenta die je koopt. Let daar dus van tevoren op en lees goed de verpakking. Het leuke is dat de bodem best simpel te maken is, je deze prima een dag van tevoren kunt maken en er eigenlijk alles op kunt doen wat je wilt. Ik geef je dus alleen wat inspiratie, maar doe er vooral op wat je zelf lekker vindt. Ik geef geen hoeveelheden van de topping, omdat dat afhankelijk is van de grootte van de taart. Versier de polentataart zeer royaal, omdat de taartbodem redelijk dik is. Je hebt namelijk genoeg topping nodig om bij elk hapje polenta ook de topping te eten.

What you need:

 • 300 gram polenta
 • 1,2 liter bouillon
 • Parmaham
 • Champignons
 • Courgette
 • Zwarte olijven
 • Zongedroogde tomaten
 • Zeezout
 • Tomaten
 • Gedroogde rozemarijn
 • Extra: Grote ovenschaal (26 centimeter doorsnee), bakpapier, mandoline, garde

What you do:

Taartbodem (1,5 uur van tevoren):Breng de bouillon aan de kook. Zet het vuur uit en voeg dan geleidelijk en onder goed roeren met een garde de polenta toe. Als je instantpolenta hebt, dan zal het water heel snel opgenomen worden en is de polenta na 5 minuten klaar. Check hiervoor even de verpakking. Mijn verpakking gaf aan dat ik de polenta 20 minuten moest koken, maar na 5 minuten was al het water opgenomen en smaakte het al prima. Laat onder af en toe roeren het water opnemen, totdat je een soort aardappelpuree hebt. Doe bakpapier in de grootste rechthoekige ovenschaal die je hebt. Stort de polenta in de ovenschaal en druk deze goed aan. Laat dit goed afkoelen en zet het dan een uur in de koelkast of langer als je het bijvoorbeeld verder van tevoren maakt.

Afmaken (45 minuten van tevoren):Verhit de heteluchtoven voor op 180 graden. Haal de polenta uit de koelkast en bereid de topping. Snijd de courgette en tomaten in heel dunne plakjes (ik doe dat met een mandoline), snijd de olijven en zongedroogde tomaten klein. Versier de taart eerst met de plakjes tomaat, vervolgens de courgette en leg daar bovenop de olijven en zongedroogde tomaten. Doe de taart 20 minuten in de oven, leg dan de reepjes parmaham op de taart en bak nog 5 minuten op 200 graden. De taart is klaar als de stoom er vanaf komt en de groente mooi gebakken zijn. Strooi nog wat gedroogde rozemarijn bovenop. Snijd de taart in stukken en serveer direct, want het koelt redelijk snel af. Al moet ik zeggen dat het koud ook prima te eten is.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.