Pabellon Criollo

pabellon criolloDeze tip kreeg ik van Roel, hét gerecht uit Venezuela, mét stoofvlees van koop een koe gewoon uit Nederland. Goede tips moet je opvolgen, dus bij deze Pabellon Criollo. Het duurt even, maar het is echt heerlijk. Je dient het op in drie ‘strepen’ die symbool staan voor de drie kleuren in de vlag van Venezuela. Maar het is het lekkerst om alles een beetje door elkaar te eten. Dit is voor 4 personen en ik zou aanraden om ook zoveel te maken als je met zijn tweeën bent, want het is heerlijk om de dag erna weer op te bakken. Koel een deel van het gerecht na het maken af en bewaar het tot de volgende dag in de koelkast. Gooi de volgende dag alles bij elkaar in de koekenpan en je hebt gewoon weer een toplunch. Normaal is het gerecht met komijn, mocht je dat liever willen, kun je de galangawortel en fenegriek daarvoor inruilen.

What you need:

  • 500 gram runderlappen
  • 2 bouillonblokjes (het liefst runderbouillon)
  • 2 liter gekookt water
  • Een ui
  • Twee knoflooktenen
  • Halve eetlepel fenegriek
  • Halve eetlepel galangawortel
  • 500 gram tomatenprut uit blik
  • 500 gram zwarte bonen
  • 300 gram rijst
  • Theelepel azijn
  • Snufje zout
  • Eventueel: gebakken banaan

What you do:

Kook 2 liter water met de bouillonblokjes en leg het vlees erin. Laat dit 1,5 tot 2 uur lekker pruttelen. Check af en toe wel even of er nog genoeg water in de pan zit, zodat het vlees onder staat.

Als het vlees klaar is, kun je aan de slag met de rest van het gerecht. Verhit olijfolie in een pannetje waar je ook rijst in kunt koken. Bak hierin een uitgeperste teen knoflook bruin. Voeg vervolgens kokend water toe en de rijst en kook totdat de rijst gaar is. Verhit weer wat olijfolie en bak daarin de  helft van de ui en de andere knoflookteen toe en bak deze totdat de ui zacht is.Voeg de bonen, kruiden en twee eetlepels bouillon van het vlees toe en bak dit nog even door, totdat de bonen warm zijn. Inmiddels is vast de rijst al gaar, giet deze af en laat staan met de deksel op de pan. Verhit dan weer wat olijfolie in een andere pan en bak de andere helft van ui, totdat deze zacht is. Giet het vlees af, maar zorg dat er nog ongeveer 100 ml bouillon in het pannetje blijft. Trek het vlees met twee vorken uit elkaar. Als het goed is, gaat dit heel makkelijk. Voeg dan de gebakken ui en tomatenprut toe en zorg dat de tomatenprut ook warm wordt.

Het gerecht symboliseert de drie kleuren van de vlag van Venezuela, dus voel je Venezulaans en maak er een mooi bord van. Schep eerst de rijst in het midden en vervolgens de bonen en vlees aan de zijkanten. En vooruit, zoals het hoort, gebakken banaan bovenop.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply