Nasi met satésaus

nasi
Volgens mij zijn er 1001 recepten voor nasi. Die van mij komt deels van mijn moeder en weer deels van mijzelf, omdat ik het weer heb veranderd. Mijn moeder maakte het altijd met een gebakken eitje, wat een heerlijke toevoeging is. Meestal maak ik het zonder satésaus, maar ik weet dat voor sommige nasi zonder satésaus not done is. Dit is een simpel recept met veel Conimex kruiden, uit een potje, want in zakjes zijn vaak conserveringsmiddelen, suiker en onnodig zout toegevoegd. Je kunt het natuurlijk ook helemaal van verse kruiden maken, maar af en toe is uit een potje zo gek nog niet. Bovendien bevatten de potjes van Conimex geen toevoegingen. Dit is voor 4 personen, en ik vries vaak de helft in. Let wel als je dit wilt invriezen voor 2 personen, maak dan de helft pindasaus (geen idee of je dat eventueel kunt invriezen) en voeg geen taugé toe aan het deel dat je gaat invriezen. Het allerliefst maak ik dit een dag van tevoren, zet het dan in de koelkast en bak het de volgende dag op. Als de rijst koud is, vind ik dat je hem beter kunt opbakken. Houd er dan wel rekening mee dat je de taugé pas op het laatst kan toevoegen en dus niet een dag van tevoren.

What you need:

  • 250 Gram spekjes
  • 1 Kipfilet van ongeveer 175 gram
  • Een kleine ui
  • 1 Knoflookteen
  • Halve rode paprika
  • Halve prei
  • 100 gram taugé (bij invriezen neem je de helft)
  • Djintan (komijnzaad)
  • Djahé (gember)
  • Ketoembar (koriander)
  • Laos (galangawortel)
  • Sereh (citroengras)
  • 200 gram ongekookte rijst
  • Snufje chilipeper
  • 2 eetlepels sojasaus
  • Eventueel: Satésaus
    • 200 gram Calvé pindakaas
    • 300 milliliter halfvolle melk
    • Theelepel sambal manis
    • Eetlepel sojasaus

What you do:

Kook alvast het water voor de rijst. Bak de spekjes met het uitgeperste knoflookteentje in de wok zonder olijfolie. Je hebt geen olijfolie nodig, vanwege het vet uit de spekjes. Als de spekjes en knoflook goed gebakken zijn, voeg dan de in stukjes gesneden kip en ui toe. Bak deze een beetje aan op hoog vuur en zet vervolgens het vuur laag. Voeg van alle kruiden een goede eetlepel toe (ongeveer 3 theelepels). Je kunt beter eerst te weinig toevoegen, dan in een keer veel te veel. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking en giet deze goed af. Als de kip gaar is, bak dan de fijngesneden paprika en prei mee. Deze hoeven echt maar 2 minuutjes, want je hoeft ze niet tot snot te bakken. Voeg dan de afgegoten rijst en sojasaus toe en roer het op laag vuur nog even goed door. Proef het gerecht en voeg eventueel nog wat kruiden toe. Als je de nasi gaat invriezen, haal dan nu het deel dat je in wilt gaan vriezen uit de pan, laat goed afkoelen en zet in de vriezer of koelkast. Voeg dan aan het deel dat je over hebt de taugé toe. Meng nog even goed door en serveer direct.

Als je nasi met satésaus wilt maken, doe dan alles in een klein steelpannetje en verwarm al roerend op laag vuur. In het begin zal het nog wat dik zijn, maar het wordt al snel dunner. Als het echt nog te dik is, kun je wat meer melk of water toevoegen. In veel recepten wordt ook wat suiker toegevoegd, maar dat vind ik dan weer niet nodig. Als je het wel echt zoeter wilt, voeg dan in plaats van sojasaus zoete ketjapsaus of suiker toe.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.