Meringue

Meringue

Meringue is eigenlijk supersimpel om te maken, het duurt alleen zooooo ontzettend laaaang. Het is eigenlijk ook gewoon het Franse woord voor schuimgebak, maar dat klinkt zo Hollands oudbollig, dat ik het gewoon meringue noem. Ik maak vaak meringue als ik in een ander recept alleen eigeel moet gebruiken. Ik vind het zonde om het eiwit weg te gooien.

Waar ik heel erg benieuwd naar was, is waar het woord vandaan komt. Op onze taal is te lezen dat het van het Poolse woord marzynka komt, wat in het Frans meringue werd. Niet te verwarren met merengue, want dat is het Spaanse woord voor de dans.

Om wat te variëren, voeg ik af en toe ook wat kleurstof toe, zodat het een mooie kleur krijgt. Het mooist wordt de meringue als je gebruik maakt van een spuitzak om torentjes te maken, maar je kunt dat ook doen met een stevig zakje, bijvoorbeeld een diepvrieszakje. Doe de eiwitten in het zakje, knip een hoekje af en spuit dit op de plaat. Dit recept is voor ongeveer 15 tot 20 kleine torentjes.

What you need:

What you do:

Verwarm de heteluchtoven voor op 100 graden. Maak een beslagkom vetvrij door deze in te smeren met een halve citroen. Dit is van belang, zodat de eiwitten mooi stijf worden. Doe de eiwitten met de suiker in de beslagkom en klop deze stijf. Als je kleurstof wilt toevoegen, doe dat dan ook in het begin. De eiwitten zijn stijf genoeg als ze mooi glanzen en je de kom ondersteboven kunt houden en ze dan blijven plakken. Doe bakpapier op een bakplaat en maak torentjes met een lepel of een spuitzak. Doe de eiwitten 3 uur in de oven en zet daarna de oven uit, maar haal de eiwitten er nog niet uit. Laat de oven volledig afkoelen en haal dan pas de meringue eruit.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.