Lasagne met groente en bechamelsaus

lasagne

Dit is niet bepaald de standaard lasagne, zoals je die wellicht wel eens eet uit die vieze kant en klaar pakjes. Vroeger vond ik de lasagne van de Aldi fantastisch, maar eigenlijk is zelf maken veel lekkerder. Je kunt zelf voor echt vlees en groente kiezen in plaats van “iets” wat de kleur heeft van gehakt of wortel of was het tomaat. Anyway, ik houd ervan om lasagne te maken zonder gehakt, maar voor de carnivoren onder ons, voeg gerust gehakt toe. Bovenstaande lasagne is gemaakt met zelfgemaakte lasagnebladen, maar in het recept heb ik het over kant en klare bladen. Mocht je liever zelf bladen willen maken, denk ik dat je aardig kunt koken en dus wel weet hoe dat moet. Ik had bedacht dat ik een grote bak lasagne zou maken, zodat we er met zijn tweeën in ieder geval twee dagen van konden eten. Met als gevolg dat ik mijn ouders na dag 1 heb opgebeld met de melding dat ze de volgende dag ook lasagne zouden eten. Kortom, onderstaand recept is goed voor 6 tot 8 personen. De lasagne kun je ook prima invriezen, mits je gebruikt maakt van verse ingrediënten. Echter, ik heb het nog niet geprobeerd in te vriezen met de bechamelsaus en dat zou ik in verband met de melk ook afraden.

What you need:

  • Rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 400 gram champignons
  • 1 courgette
  • Een halve aubergine
  • 200 gram verse spinazie
  • Eetlepel Italiaanse kruiden
  • Bouillonblokje
  • 1,5 kilo tomaten
  • Eetlepeltje cayennepeper
  • Eetlepel salie
  • Eetlepel bieslook
  • Pakje lasagnebladen
  • Parmezaanse kaas

Bechamelsaus

  • 60 gram bloem
  • 60 gram boter
  • Halve liter melk

What you do:

Snijd alle groente in kleine blokjes. Verhit olijfolie in de pan en bak eerst de ui en knoflook. Voeg vervolgens de rest van de groente, behalve de tomaat toe. Als het vocht wat uit de groente is, voeg dan de tomaten en het bouillonblokje toe. Laat dit ongeveer 20 tot 30 minuten pruttelen. De tomaten zijn dan wat zachter, zodat je ze een beetje kunt pletten met een pollepel. Voeg als laatst de kruiden toe. Neem een grote ovenschaal en begin met een laagje saus, dan een laag lasagnebladen en ga door totdat de saus op is. Eindig in ieder geval met een laagje saus. Dan kun je de bechamelsaus gaan maken. Smelt de boter in een klein pannetje op rustig vuur. Let op dat de boter niet bruin kleurt. Voeg dan de bloem toe en roer dit goed door de boter heen. Je krijgt dan een soort zanderig papje. Voeg dan al roerend de melk toe en warm dit nog even op. Voeg eventueel wat peper en zout toe. Verdeel de bechamelsaus over de laag saus en bestrooi dit met wat parmezaanse kaas. Als je niet van parmezaanse kaas houdt, kun je ook Hollandse kaas gebruiken. Bak de lasagne in 30 tot 40 minuten af in de oven op 180 graden. Let op, dit verschilt wel eens per oven. Meestal is de lasagne goed als de bovenkant bruin begint te kleuren. Eet smakelijk!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply