Homemade pindakaas

Ik ben echt fan van Calvé pindakaas, maar echt zo eentje die het mes er nog een keer insteekt om die af te likken. Erg? Ach, er zijn ergere gewoontes. Bovendien ben ik niet de enige :) Ik kwam in de kast nog een pot met pinda’s tegen, dus ik dacht een mooie kans om eens homemade pindakaas te maken. Het maken is erg leuk, omdat je het hele proces van pinda naar pindakaas ziet. De pinda’s veranderen van korrels, naar een soort deeg naar een smeerbaar mengsel. Dit heeft ermee te maken dat het eventjes duurt voordat de olie uit de pinda’s vrijkomt. Je bent dus wel even aan het draaien met de keukenmachine.pindakaas

Pindakaas is eigenlijk heel erg makkelijk te maken. Het nadeel is alleen dat de smaak niet overeenkomt met Calvé, maar ja dan kun je vast wel bedenken hoeveel extra’s er aan deze is toegevoegd. Mijn voorkeur gaat dus toch uit naar de grote pot met de bruine dop, maar het is zeker een keertje de moeite waard om zelf pindakaas te maken. Voor de healthfreaks onder ons is het een aanrader, want er zit echt niks anders in dan pinda’s en eventueel wat zout. Deze laatste hoef je niet per se aan de pindakaas toe te voegen, maar ik heb het wel gedaan om de smaak te versterken.

DSC00369

What you need:

  • 275 gram gedopte pinda’s
  • Eventueel: Grof zeezout
  • Extra: Keukenmachine

What you do:

Let op, hiervoor heb je heel veel geduld nodig! Op deze foto’s heb ik de pinda’s niet geroosterd, maar dat is wel het lekkerst. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg de pinda’s op een bakplaat. Rooster ze 10 minuten in de oven, let tussendoor even op of ze niet verbranden. Af en toe doorhusselen is ook aan te raden. Doe dan alle pinda’s in de keukenmachine en begin met draaien. Na een tijdje ontstaat een soort van deeg en zul je zien dat de keukenmachine niet echt lekker meer mixt. Blijven draaien en regelmatig de kantjes schrapen met een spatel of mes. Na een tijdje (je gaat het waarschijnlijk al bijna opgeven) ontstaat er meer een pindakaas die je op brood kunt smeren. Dit gebeurt als de oliën uit de pinda’s vrij komen. Als de massa naar wens is, kun je het overdoen in een bakje en in de koelkast bewaren. Als je het in de koelkast wilt bewaren, kun je de pindakaas het best eventjes voor serveren alvast uit de koelkast halen. Serveer met een beetje grof zeezout of sambal brandal. Eet smakelijk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.