Gevulde speculaas

gevulde speculaasYum, een van de beste dingen van sinterklaas is gevulde speculaas, ik denk dat het daarom ook rijmt op elkaar. Ik heb deze keer de gevulde speculaas zelf gemaakt, in eerste instantie om mee te nemen naar werk, want uitdelen is altijd leuk. Helaas is de eerste portie nooit aangekomen. Oeps! Dit recept is goed voor 6 koeken, die zo groot zijn als een muffin. Je kunt ook een grote maken, maar het korstje is het allerlekkerst, dus daarom maak ik liever 6 kleine met volledige korst rondom. Het amandelspijs hoef je niet zelf te maken als je daar geen zin in hebt, maar het is vrij makkelijk. In dit recept heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen mix met koekkruiden, maar je kunt ook kant-en-klare koekkruiden/speculaaskruiden gebruiken.

What you need:

Amandelspijs

  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram suiker
  • 1 eidooier
  • Sap van een halve citroen

Deeg:

  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bloem
  • 100 gram bruine bastardsuiker
  • Snufje zout
  • 150 gram roomboter
  • 1 ei
  • Extra: Mixer en muffinvorm

What you do:

Doe de amandelmeel, suiker, eidooier en het sap van de citroen in een kom en mix met een mixer met deeghaken. Het laatste deel moet je met je handen doen om een mooie bal te vormen. Leg de bal tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Mix de koekkruiden, zelfrijzend bakmeel, bloem, zout en bruine bastardsuiker even door elkaar. Doe de koude boter in een andere kom en maak daar kleine blokjes van met twee messen. Voeg dan de inhoud van de twee kommen samen en mix met een mixer met deeghaken totdat je een brokkelig deeg hebt. Kneed dan snel met je handen totdat je een samenhangend deeg hebt. Blijf niet te lang kneden. Verdeel het deeg in twee porties en gebruik de eerste portie voor de bodems van de muffinvorm. Zorg dat je het deeg zo in de vorm maakt dat je een soort bakjes hebt. Pak dan het amandelspijs erbij en verdeel in 6 stukken. Maak een bolletje van het amandelspijs en druk dat voorzichtig in het bakje in de muffinvorm. Als alle 6 de vormpjes gevuld zijn, dek de bakjes dan af met de rest van het deeg. Zorg dat je het deeg goed aandrukt en dat de bovenkant mooi glad is. Klop dan een ei los met wat water en bestrijk daarmee de bovenkant van de taartjes.

Zet de vorm 25 minuten in de voorverwarmde oven totdat de gevulde speculaas mooi bruin is. Ik heb een oven met een ronddraaiende onderkant waardoor de taartjes mooi gelijkmatig worden gebakken. Als je dat niet hebt, dan adviseer ik je de taartjes goed in de gaten te houden en zo nodig halverwege de baktijd te draaien. Haal de taartjes uit de oven en laat afkoelen (heeel moeilijk met die geur). De koeken komen er namelijk zacht uit, maar zullen harder worden als ze afkoelen.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.