Gestoomde artisjok

Gestoomde artisjokVoor als je eens wat anders als snack neer wilt zetten, dan is het stomen van een artisjok ideaal. Het ziet er leuk uit op tafel en het is gezellig dat iedereen aan dezelfde artisjok plukt, mits je natuurlijk vrienden hebt die kunnen delen ;). Of maak hem net als ik, als je in je eentje bent, dan kun je heerlijk in je eentje genieten van jouw gestoomde artisjok. Voor dit gerecht maak ik gebruik van een stoombloem, wat net anders is dan een stoommandje. Mijn ervaring met stoommandjes is dat ze net niet in de pan passen of gaan schimmelen. Dit probleem heb je met een stoombloem niet.

What you need:

  • Verse artisjok
  • Sap van een halve citroen
  • Water
  • Scheut olijfolie
  • Teentje knoflook
  • Eventueel: aïoli
  • Extra: Grote pan, stoommandje of stoombloem

What you do:

Snijd ongeveer een derde van de bovenkant van de artisjok af, zodat de scherpe randjes eraf zijn. Snijd ook een deel van de steel af, zodat hij in het stoommandje past. Haal de buitenste blaadjes eraf, deze zijn vaak erg stug of viezig. Pers het sap uit een halve citroen boven een bord en leg de artisjok op zijn kop in het citroensap. Dit voorkomt dat de afgesneden stukjes bruin worden. Verhit een laagje water in een grote pan waar het stoommandje in past. Meng een uitgeperst teentje knoflook met een goede scheut olijfolie. Stop de olie met knoflook voorzichtig tussen de artisjokblaadjes. Als je wat olijfolie overhoudt, giet dit dan over de artisjok heen. Zet de artisjok in het stoommandje en stoom met de deksel op de pan in 30 minuten gaar. Bij mij werkt het altijd het beste om het water eerst te laten koken en dan het vuur laag te zetten, dat geeft goed veel stoom. Zorg altijd dat er genoeg water in het pannetje zit, zodat het pannetje niet droog kookt. Zorg dat het water tegen de kook aan blijft door af en toe het vuur weer even wat hoger te zetten. Zet de warme gestoomde artisjok op tafel met een bakje aïoli ernaast. Trek elke keer een blaadje van de bloem af en schraap met je tanden het vruchtvlees van het blaadje af.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.