Erwtensoep

Erwtensoep

Ik kan wel een heel verhaal ophangen waarom en wanneer je erwtensoep moet eten, maar het is gewoon het beste eten als het buiten vriest en het binnen warm is. Jeetje, het wordt nog eens een romantisch gerecht. 2016 is uitgeroepen tot het jaar van de peulvrucht, yes, daar ben ik blij mee, want ik ben er dol op. Ik eet vaak rode linzensoep op mijn werk en die staat ook op de lijst om eens zelf te maken. Allereerst maar eens het recept voor een grote pan erwtensoep (ongeveer 8 kommen), zo een waar de lepel bijna rechtop in kan staan. Je kunt hem natuurlijk ook dunner maken met meer water, maar hé, dat hoort natuurlijk niet. Ik eet dit graag met een broodje en wat pesto, maar je kunt het ook eten met roggebrood en spek.

What you need:

  • 500 gram gedroogde spliterwten
  • 400 gram knolselderij
  • 400 gram prei
  • 200 gram wortels
  • 2 tenen knoflook
  • Rode ui
  • 1,5 liter water
  • 2 theelepels gedroogde peterselie
  • 1-2 theelepels zout
  • Theelepel nootmuskaat
  • Snufje chilipeper
  • Olijfolie
  • Extra: Grote pan, keukenmachine en blender/staafmixer

What you do:

Verhit olijfolie in een pan, snijd de ui en pers de knoflook. Bak deze even aan in de pan. Kook alvast water in de waterkoker of een andere grote pan. Maak alle groente (behalve de spliterwten) klein en fijn met de keukenmachine of snijd ze eventueel in kleine stukjes. Doe alle groente met het water en de spliterwten bij de ui en knoflook. Laat dit 1,5 tot 2 uur pruttelen, totdat de spliterwten zacht zijn. Voeg de kruiden en het zout toe. Voeg het zout schepje voor schepje toe en proef tussendoor. Het kan lijken op veel zout, maar zoveel voeg je ook toe als je een bouillonblokje gebruikt. Je kunt dan twee dingen doen. Je kunt de soep met een staafmixer fijner maken of je kunt de soep af laten koelen en in de blender tot een gladde massa blenden. Dit laatste doe ik altijd. Ik laat de soep altijd eerst goed afkoelen, omdat het anders linke soep wordt in de blender. Vervolgens blend ik steeds een deel van de soep in de blender en verdeel dit over bakjes die ik kan invriezen. Geen idee hoelang je dat kunt bewaren, maar ik bewaar het wel eens 3 maanden en dan smaakt het nog prima. De erwtensoep die je wilt eten, kun je hierna weer opwarmen in een pan en opdienen met een broodje ernaast. Eet smakelijk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply