Crema Catalana

crema catalanacrema catalana melodyCrema catalana is een typisch Spaans drankje of toetje. Je kunt in Nederland een fles Crema Catalana kopen van Melody. Drink dit in een breed whiskey- of cocktailglas met een ijsklontje. Neem niet te grote slokken, maar nip elke keer een beetje. Als je een Spaans diner hebt bereid, is dit een erg lekker drankje voor na het toetje.

Een andere Crema Catalana is de Spaanse versie van crème brûllée en dat is een erg lekker toetje. Sluit jouw Spaanse avondje af met deze versie van Crema Catalana en iedereen kan heerlijk naar huis daarna. Je kunt dit prima van tevoren bereiden en vlak voor het opdienen met een beetje suiker bovenop onder de grill zetten of branden met een brander, zodat het suikerlaagje mooi bruin wordt.

Dit toetje neemt mij even weer mee naar Spanje, een heerlijk en vooral mooi land waar ik intens van kan genieten. In Spanje gaat alles net wat langzamer dan in Nederland en ik heb het idee dat de Spanjaarden zeker meer en intenser van eten kunnen genieten.

What you need:

  • Sap van een citroen
  • 750 milliliter volle melk
  • 50 gram maïzena
  • 6 eidooiers
  • 200 gram suiker
  • Extra suiker voor de garnering
  • Extra: Handmixer of garde, 6 vuurvaste schaaltjes

What you do:

Vermeng de helft van de melk met de maïzena en roer goed door. Doe de eidooiers met 200 gram suiker en het citroensap in een pan en klop dit romig met een garde of handmixer. Zet de pan met het eimengsel en de melk op het vuur en verhit op zacht vuur totdat er een dikkere vla ontstaat. Blijf telkens goed roeren met een garde. Zorg dat het niet gaat koken, op een gegeven moment zal de crema dikker worden en het schuim verdwijnen. Dit duurt best wel lang, maar als de crema tegen de kook aan zit, gaat het ineens hard. Blijf vooral dan goed roeren, anders koekt het aan. Haal de pan van het vuur en roer een minuutje goed door. Verdeel de crema over vuurvaste schaaltjes en laat afkoelen. Als de crema is afgekoeld, zet de bakjes dan minimaal een uur in de koelkast. Je kunt dit afgedekt in de koelkast prima bewaren tot de dag erna. Bestrooi de crema voor opdienen met een klein laagje suiker en zet deze een aantal minuten onder de warme grill of, en dat gaat echt het beste, brand het suikerlaagje bruin met een brander. Dien dan direct op. En het allerleukste, geef iedereen een mooi lepeltje en sla eerst het korstje kapot. Santé!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.