Con Amor: Pasta maken


Pasta maken kost wat tijd, zo hebben we die drempel gehad. Het kost inderdaad wat tijd om pasta te maken, maar het is zo leuk om te doen. Ik doe het graag in het weekend als ik meer tijd heb, maar af en toe ook als ik eerder thuis ben van werk (praktisch nooit dus). Ik heb van mijn ouders een pastamachine gekregen en die komt zo nu en dan uit de kast om lekker lasagne of spaghetti te maken. Uiteraard kun je ook ravioli maken, maar daar neem ik te weinig tijd voor. Als je teveel pasta maakt, kun je dit gemakkelijk invriezen. Normaal vries je dan gewoon het deeg in, maar ik vind het makkelijk om er direct lasagnebladen van te maken.

What you need (per persoon):

  • Ei
  • 100 gram pastameel (typo 00)
  • Extra meel om te bestuiven
  • Extra: pastamachine

What you do:

Qua ingrediënten, houd je voor 1 persoon gewoon 1 ei en 100 gram pastameel aan, dan komt het vaak wel goed. Meng dit goed door elkaar en kneed het verder met je handen. Als het te nat is, doe je er wat meel bij, als het te droog is, laat het dan zo, dat komt vaak wel goed in de pastamachine. Het mag namelijk best wat uit elkaar vallen. Je kunt dit deeg prima even bewaren in de koelkast, maar ik maak het liever meteen klaar en bewaar het daarna in de koelkast.

Doe het deeg eerst een aantal keer op de grootste stand door de machine heen. Je mag dit een stuk of 5 keer doen. Vouw het elke keer weer dubbel en doe het opnieuw erdoor heen. Zet de machine steeds een standje smaller, totdat je de gewenste dikte hebt. Ik raad je aan het deeg bij elke stand van de machine minstens 2 keer erdoor te doen. Als de pasta te nat is, wrijf het dan even in met meel. Als je spaghetti maakt, raad ik je sowieso aan om de lap deeg goed in te wrijven voordat je de spaghetti gaat snijden. Zo voorkom je dat het aan elkaar gaat plakken. Als het klaar is, zet je een grote pan water op met veel zout. Als het kookt, doe je de pasta erin. Het hoeft echt maar een paar minuutjes, minder lang dan gedroogde pasta. Proef na 3 tot 4 minuten even of de pasta gaar is.

Je kunt natuurlijk heel veel verschillende pasta’s zelf maken, zoals een lasagne of spaghetti. Mijn favorieten zijn lasagne met alleen maar groenten en een tomatensaus, pasta all’arrabbiata of pasta carbonara. Die laatste dan zonder room, maar met spek, ei en versgemalen, zwarte peper. Hiervoor hoef je alleen de spek te bakken, dan de gekookte pasta toe te voegen met één ei per persoon. Goed doorroeren, zodat de ei zich aan de pasta gaat hechten. Scheutje olijfolie en versgemalen zwarte peper eroverheen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.