Brownie zonder boter en suiker

brownie zonder boter en suikerIk kreeg de vraag of ik een brownie wilde maken zonder boter en suiker. Dat is een leuke uitdaging! Ik ben altijd een beetje anti de trend nu dat kokosbloesemsuiker, of weet ik veel wat voor suiker, ineens niet meer in de categorie suiker valt. Beter gezegd, ik irriteer mij eraan. Het is leuk als je een cake bakt met andere suikers dan de witte keukensuiker die we altijd gebruiken, maar roep dan alsjeblieft niet dat je het zonder schuldgevoel kan eten. Suiker blijft suiker. Dus ik ging voor mijn brownie zonder boter en suiker op zoek naar natuurlijke zoetproducten en kwam uit bij de banaan en dadels.

Ik vind het altijd erg interessant om documentaires te kijken of uitzendingen op tv die gaan over onze suikerinname. Bekijk ook vooral deze aflevering over suiker. Uiteraard kunnen we niet zonder, maar een beetje minder kan geen kwaad. Zo dus ook met deze brownie zonder boter en suiker. Hij is niet net zo zoet als de originele brownie, maar lekker is hij zeker. Houd je meer van de echt megazoete brownie, sla deze dan even over.

What you need:

 • 100 gram dadels geweekt
 • 1 banaan
 • 150 gram havermout
 • 50 gram amandelmeel
 • 50 gram cacaopoeder
 • 10 gram koek- en speculaaskruiden, zie mijn recept.
 • 4 kleine of 3 grote eieren
 • 100 milliliter amandelmelk
 • Extra: keukenmachine en siliconenvorm

What you do:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Week de dadels 10 minuten in een bakje met gekookt water. Mix de banaan, havermout, het amandelmeel, cacaopoeder en de specerijen in de keukenmachine, totdat je een redelijk droog en grof meel hebt. Doe dit in een aparte kom. Gooi het water van de dadels weg en doe de dadels met de eieren in de keukenmachine. Mix dit een tijdje totdat je een lichtbruine smurrie krijgt. Er kunnen nog grotere stukken dadel in zitten, zoals het velletje, vis deze eruit en gooi weg. Doe het droge meel bij de eieren en dadels in de keukenmachine en voeg de amandelmelk toe. Laat de keukenmachine nog even draaien, totdat alles goed gemengd is en je een egaal bruine smurrie hebt. Zet af en toe de keukenmachine stop om het beslag van de randen af te schrapen met een mes of spatel.

Doe het beslag in een siliconenvorm, zodat je geen boter of olie nodig hebt om in te vetten. Bak de cake in 30 minuten op 200 graden gaar. De cake is klaar al een mes er bijna schoon uitkomt als je deze erin steekt en de cake licht terug veert als je erop drukt. Strooi eventueel nog wat cacaopoeder over de cake en eet smakelijk. De brownie is het lekkerst als hij warm is. Wil je hem niet direct helemaal opeten, bewaar hem dan in de koelkast en warm hem licht op als je hem op eet. Ik heb de brownie 30 seconden in de magnetron gezet.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Con amore: Koekkruiden - Sophie'sFoodChoice 28 november 2015 at 18:06

  […] meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis. Naast dat je deze mix goed in koekjes en cake kunt gebruiken, voeg ik het ook vaak toe aan mijn overnight oats. Jammie! Er zijn veel […]

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.