Bietjesrisotto

Bietjesrisotto SpanjeIk at bietjesrisotto voor het eerst in Spanje, waar anders ;) Nee, maar het stond meteen op mijn lijstje van gerechten die ik graag een keer wilde maken. Ik geef toe, risotto is niet moeilijk, maar het duurt wel even voordat de rijst echt gaar is. Ik gebruik meestal de voorverpakte bietjes, maar onlangs had ik bietjes uit mijn moeders tuin. Dit gerecht is voor twee personen of voor 1, dan heb je de volgende dag ook!bietjesrisotto

What you need:

 • Een halve liter bouillon van champignons (ik maak dat met gekookt water en een bouillonblokje)
 • 250 gram champignons
 • 2 gekookte bieten (ik koop altijd van die voorverpakte, lekker makkelijk of neem twee grote verse)
 • Een eetlepel provençaalse kruiden
 • 150 gram risottorijst
 • Olie
 • Klein bakje crème fraîche
 • Peper
 • Eventueel: zout, basilicumblaadjes

What you do:

Je kunt ervoor kiezen om verse bietjes te nemen. Neem dan twee grote bieten en verpak deze in aluminiumfolie. Zet deze een uur op 190 graden in de voorverwarmde heteluchtoven. Haal ze uit de oven, maak het aluminiumfolie open en laat ze even afkoelen. Als de bietjes nog warm zijn, maar niet heet, kun je ze voorzichtig pellen. Het duurt even, maar je hoeft natuurlijk niet zoveel te doen als ze eenmaal in de oven staan. Mocht je dit teveel werk vinden of geen tijd hebben, dan kun je prima voorverpakte bietjes gebruiken. Maal de bietjes fijn in de blender of keukenmachine, zodat je wat meer bietensap hebt, maar nog wel wat grove stukjes biet kunt vinden.

Verhit olie in een wok en voeg als de olie heet is de rijst toe. Bak de rijst totdat deze glazig is en bak dan de champignons mee. Als deze wat aangebakken zijn, voeg dan eerst het bietensap met stukjes toe. Roer even goed door, je zult zien dat het bietensap snel wordt opgenomen. Hierna kun je beginnen met het beetje bij beetje toevoegen van de hete bouillon. Voeg steeds een beetje bouillon toe, laat dit opnemen door de rijst en voeg dan weer een beetje bouillon toe. Het kan dat je niet alle bouillon gebruikt of meer bouillon nodig hebt, doe dat gerust. De risotto is klaar als de rijst zacht en een beetje papperig is of als jij deze lekker vindt smaken. Sommige houden van een iets meer al dente, anderen niet. Ik houd persoonlijk van een mooie papperige bietjesrisotto, maar dat duurt dan wat langer. Als de rijst naar zin is, maak je het af met de provençaalse kruiden, wat peper en eventueel zout. Roer nog even goed door en maak de borden mooi op. Leg dan bovenop de bietjesrisotto nog een goede theelepel crème fraîche en eventueel een blaadje basilicum. Dat laatste is totaal niet nodig, maar kleurt wel mooi bij het rood van de bietjes. Eet smakelijk!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Karin van der Veldt 20 januari 2016 at 08:59

  Zelfs voor mensen die niet van bietjes houden, is dit een heerlijk gerecht en niet onbelangrijk, makkelijk te maken!

 • Leave a Reply

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.