Belgisch stoofvlees met frites

Belgisch stoofvlees met fritesBelgisch stoofvlees met frites zelf maken wordt nooit zo lekker als in een Belgisch restaurant midden in Brugge, maar aan de smaak zal het niet liggen. Volgens mijn vader heeft smaak alles te maken met de ambiance en ja, die is midden in Brugge toch anders dan thuis. Dat weerhoudt mij er niet van om Belgisch stoofvlees met frites te maken. Ik heb in dit recept gekozen voor Leffe bruin, maar je kunt meerdere bruine bieren proberen. De achtergrond van Leffe Bruin is als volgt. Het is een authentiek abdijbier met een diepe, herfstbruine kleur en een volle, lichtzoete smaak, beiden te danken aan de donkergebrande malt.* Als je een dag wat meer tijd hebt, neem dan de tijd om dit stoofvlees te maken. Het wachten duurt het langst, want het maken zelf, duurt hooguit 20 minuten. Maar dan… wow, dit is echt heerlijk!

What you need (2 personen):

  • 300 gram rundvlees
  • Bloem
  • ui
  • Theelepel kaneel
  • Theelepel kruidnagelpoeder of 1 hele kruidnagel
  • 30 centiliter Belgisch bier (ik heb Leffe bruin gebruikt)
  • 500 milliliter water
  • Laurierblaadje
  • Rundvleesbouillonblokje
  • Snelle Jelle
  • Frites

What you do:

Koop hiervoor goede riblappen bij de slager. Mijn ervaring is dat deze echt veel lekkerder zijn dan bij de supermarkt. Als de slager het niet zo druk heeft, wil hij vast het vlees al in hapklare blokjes snijden. Zo niet, snijd het vlees zelf in hapklare blokjes en rol ze door de bloem heen. Verhit olijfolie in een pan en bak de ui licht aan. Voeg de blokjes vlees toe en bak deze rondom bruin. Als het vlees rondom bruin is, blus je dit af met het water. Voeg dan de kaneel, het bouillonblokje, laurierblad en kruidnagel toe en laat het vlees ongeveer 2 uur sudderen met de deksel op de pan. Verkruimel na twee uur de snelle jelle en voeg deze toe aan het vlees samen met het bier. Laat dit geheel nog 30 à 45 minuten uur sudderen. Laat de deksel van de pan en zorg dat het indikt. Blijf wel steeds roeren, omdat de snelle jelle anders aan de bodem gaat plakken. Bak de frites en dien dit op met het vlees. Bak vooral extra frites of neem een witte boterham erbij, zodat je de laatste restjes uit de pan kunt halen.

*Bron: http://www.leffe.com/nl/bieren/leffe-bruin

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply