Appelflappen

appelflappen
Als je een gerecht maakt zoals tarte tatin of appeltaart, schil dan vooral wat appeltjes extra en maak deze appelflappen. Het is een makkelijk gerecht, maar als je dit aan gasten geeft, krijg je gegarandeerd leuke reacties. Een dagje bakken met Lisette leverde een tarte tatin op, maar ook een hoop ‘rest’ appels. Lisette kwam op het idee om daarvan appelflappen te maken, want dat was voor haar toch wel jeugdsentiment. In de vriezer had ik nog wel wat plakjes bladerdeeg en kaneel heb je altijd wel in huis, dus we konden meteen aan de slag. Dit is voor 10 appelflappen, toevallig ook het aantal plakjes bladerdeeg in een pakje ;)

What you need:

  • 300 gram appels (het liefst zure goudreinetten)
  • Kaneel
  • Limoensap
  • 25 gram witte bastardsuiker
  • Kristalsuiker

What you do:

Laat de plakjes bladerdeeg alvast ontdooien bij kamertemperatuur. Verwarm de heteluchtoven op 220 graden. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd de appel in kleine blokjes. Als je geen zin hebt om de appels te snijden, kun je het ook gewoon in de keukenmachine doen en het fijnhakken tot kleine stukjes of mousse. Ik houd ervan om het wat grover te houden, dus ik snijd netjes de appel in kleine stukjes. Doe een beetje limoensap over de appels om te voorkomen dat ze verkleuren. Voeg de bastardsuiker wat kaneel toe en meng goed. Het best kun je dat doen door eerst een volle theelepel kaneel erbij te doen, even te mengen en te proeven. Voeg dan eventueel naar smaak nog wat kaneel toe. Leg de plakjes bladerdeeg met de bloem kant naar beneden. Vaak zit het plastic op de kant met bloem, dus draai die eerst om. Leg dan op de helft een hoopje appel en verdeel dit. Maak de randen nat met wat water en vouw een van de punten naar een andere punt, zodat je een appelflap vorm krijgt. Druk dan voorzichtig de randen aan met een vork, zodat de appelflappen goed gesloten zijn. Verdeel wat kristalsuiker op een bord. Maak de bovenkant van de flap nat met wat water en doop dit in de suiker, zodat je een mooi suikerlaagje krijgt. Leg alle appelflappen op een bakplaat die je bekleed met bakpapier en bak deze in ongeveer 20 tot 30 minuten gaar. De appelflappen zijn klaar als ze een mooi bruin korstje hebben gekregen. Eet ze het liefst zo vers mogelijk, dan is de korst nog heel mooi luchtig en dat geeft een mooi crispy geluid als je een hap neemt. Eet je niet meteen alle tien de appelflappen op, dan kun je ze prima in de koelkast bewaren.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Tarte tatin - Sophies's Food Choice 7 mei 2016 at 09:25

    […] wordt uiteindelijk de bovenkant van de taart. Mocht je wat appels overhouden, maak er dan beslist appelflappen van ;) Strooi dan wat bloem op het aanrecht en op een deegroller. Leg de plakjes bladerdeeg op […]

  • Leave a Reply